Türkiye’de faaliyet gösteren uzman sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle kurulan İklim Ağı, iklim krizi ile mücadelede iklim adaletinden hareketle küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme kıyasla 1,5 C ile sınırlandırılması için çalışır. Bu çerçevede, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim krizinin etkilerine karşı uyum tedbirlerinin geliştirilmesi için bilime dayalı gerçekçi hedeflerin ve ulusal politikaların geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlar.
İklim Ağı’nın çalışma alanları, aşağıdakilerle sınırlı olmamak kaydıyla;
- Ulusal iklim politikalarının ve mevzuatının iyileştirilmesi ve uygulanmasına ilişkin hususlar,
- Enerji başta olmak üzere emisyonlara sebep olan sektörlerin dönüşümü,
- Uluslararası müzakereler ve iklim diplomasisi,
- Adil geçiş,
- İklim krizine uyum ve dayanıklılık geliştirme konularında,
Politika ve stratejiler üretilmesi, savunuculuk ve iletişim faaliyetlerini kapsar.
Herhangi bir ideolojiyi, partiyi veya inancı desteklemeden, bireysel ve kurumsal çıkarlar yerine toplumsal çıkarı hedefleyen İklim Ağı, hak ve adalet temelli, uzlaşmacı, şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir şekilde faaliyetlerini yürüterek güvenilir ve tarafsız bilgi kaynağı olmak için çalışır.
- Toplumun ve dünyanın, doğanın ve tüm canlıların çıkarlarını gözetir. Bu doğrultuda, ekosistem bütünlüğünün korunmasına öncelik verir.
- Herhangi bir ideolojiyi, partiyi veya inancı desteklemez. Bireysel ve kurumsal çıkarlar yerine toplumsal çıkarı hedefler.
- Rekabet ve çatışma yerine dayanışmadan yanadır.
- Ancak fosil yakıt, fosil yakıta dayalı enerji üretimi, liç yöntemi kullanan metalik madencilik, nükleer ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği veya ortaklık yapmaz. Ayrıca temel etik değerler doğrultusunda ırkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı tavır ve söylemden arınmış süreç ve ortamlar yaratır.
- Katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde faaliyet gösterir.
- Her türlü eylem ve faaliyetlerinde şiddetsizlik ilkesinden taviz vermez. Uzlaşmacı bir yaklaşıma ve yapıcı bir dil kullanmaya öncelik verir.
- Görüşlerini bilimsel temellere dayalı olarak oluşturur. Bilgi kirliliği ile mücadele eder. Güvenilir ve tarafsız bilgi kaynağı olmayı hedefler. Ortak dil ve terminoloji kullanır.
- Çalışmalarını hak ve adalet temelli bir yaklaşımla yürütür ve iklim adaletine öncelik verir.
Yeni üye adayları en az 2 mevcut üye tarafından önerilmelidir ve niyet mektubu sunmalıdırlar. Başvuru sahibinin, üyelik şartlarını sağlayıp sağlamadığı Etik Kurul tarafından değerlendirilir; Ağ’ın aylık kurul toplantılarında değerlendirilir. Yeni üyeler, aylık kurul toplantılarında üçte iki oy çoğunluğu ile kabul edilir.
Mevcut Üyeler
- Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
- CAN Europe (Avrupa İklim Eylem Ağı)
- ClientEarth
- Doğa Derneği
- Greenpeace Türkiye
- Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO)
- İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD)
- İklim için 350 Derneği (350 Türkiye)
- Mekanda Adalet Derneği (MAD)
- Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)
- Temiz Hava Hakkı Derneği (THHD)
- Türetim Ekonomisi Derneği
- Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı)
- WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
- Yeşil Düşünce Derneği (YDD)














